Trengereid kapell

Fra Norges Kirker

Gå til: navigasjon, søk


Hans-Emil Lidén


Trengereid kapell ble bygget som bedehus i 1963. Vigslet som kapell i 1967.

Innhold

Bygningen

Bygningen ligger tilnærmet nord/syd-vendt i den bratte lien ovenfor Trengereid stasjon. Rektangulær én-etasjes bygning med kjeller. Mot øst en tverrstilt fløy. Bygget av betong med eternittkledning. Skifertekket valmtak, bortsett fra tverrfløyen, som har saltak. Et frittstående klokketårn ble bygget til da bedehuset ble vigslet som kapell. Innvendig er bygningen delt i et kirkerom og en forhall med inngang fra nord. Tverrfløyen inneholder «småsal» og kjøkken, kjeller-etasjen rom for barn. Kirkerommet har 100 sitteplasser.

Interiør og inventar

Kirkerom med totrinns podium mot sydveggen. Alter mot sydveggen. For øvrig er prekestol, døpefont og orgel (harmonium) plassert på podiet. Rørstoler. Elektrisk lys og oppvarming i form av panelovner. Brunt linoleumsgulv med midtgangsløper, brunt heldekkende teppe på podium. Hvite vegger og tak. Sørveggen har to vinduer med blyinnfattede, fargede ruter som flankerer alteret. For øvrig ordinære vinduer.

Alter

Bordalter av furu mot veggen. På veggen over alteret enkelt kors av furu. Tresidet, rettvinklet alterring i åpen ramverkskonstruksjon. Bred, flat håndlist, bredt skaitrukket knefall.

Døpefont

Furu. Rund kum med forsenkning for dåpsfat, skaft med korsformet tverrsnitt, korsformet fot.

Prekestol

Enkel, femsidet prekestol av umalt furu. Lesepult av vanlig type.

Orgel

Harmonium fra Vestres orgelfabrikk.

Maleri

Over inngangsdøren i nord henger et uinnrammet maleri av Asbjørn Brekke, Arna. Kors i stråleglans. Røde, grønne, blå og gule farger. Usign.

Rituelle kar

Teksten under avsnittet Rituelle kar vises kun for innloggede brukere.

Paramenter

Alterduk av lin med hullsømbroderier: kors og kalk vekselvis.

Messehagel. Løst vevet ulltøy. Hvit/rød, vendbar. Rettsidet, skjoldformet med skulderhekting. Den ene siden har rød bunnfarge med hvit dekor, den andre siden hvit bunnfarge med rød dekor. Ryggstykket har bredt kors med innvevde evangelistsymboler og vintrær. Forstykket stolpe med korslam, vintre og treenighetssymbol. Levert av Husfliden, Oslo.

Lysstell

Teksten under avsnittet Lysstell vises kun for innloggede brukere.

Klokke

Levert av Ole Olsen & Sønn klokkestøperi, Nauen pr. Tønsberg.