Stensgård kapell

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Stensgård kapell
FylkeAkershus fylke
KommuneNannestad kommune
ProstiØvre Romerike
BispedømmeBorg bispedømme
Koordinater60.277549,11.088570
FellesrådNannestad kirkelige fellesråd
Kirke-id023800401
Soknekatalognr11030101
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.



Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Kirken ligger i Bjerke sogn på en slette ved sydenden av Hurdalssjøen. Kirkegården omgis av stakitt med granittstolper. Tomten ble gitt av gårdbruker Jens Holt, godseier Haakon Mathiesen ga materialene og noe utstyr, og menigheten ga penger og arbeide. Byggearbeidet ble utført i løpet av sommeren 1901, og i sin ansøkning om å få kirken innviet skriver sognepresten: «Arkitekt Herman Backer har velvillig overladt til benyttelse sine tegninger til Landsmarken kapel i Lunde i Telemarken, bygget 1894, og Strømmens trævarefabrik har bygget kapellet væsentlig i overensstemmelse med hr. Backers tegning». Innvielsen fant sted 26. nov. 1902. Menighetens forpliktelse til å vedlikeholde kirken ble overtatt av kommunen 1916. Under ledelse av ark. Wilhelm Karlsen gjennomgikk kirken en omfattende ombygging 1954-55.

Bygningen

Kirken ble oppført av tømmer på grunnmur av granitt. Veggene ble avstivet med strekkfisker og panelt utvendig og innvendig. Utvendig kledning var brunrød med hvitmalte strekkfisker, novkasser, vindskier, dører og vindusomramninger. Det rektangulære skipet hadde tegltekket sadeltak som bar takrytteren. Foran vestportalen sto en åpen stavkirkeinspirert sval, som 1954-55 ble erstattet med et stort våpenhus, hvis annen etasje tjener som galleri. Koret var tidligere meget trangt og hadde sakristi og rom for dåpsbarn på hver side under samme sadeltak. Ved ombyggingen ble koret utvidet på bekostning av disse rom, som fikk sin plass i et tilbygg mot øst i korets fulle bredde og høyde. Tilbygget har bårerom i kjelleren.

Hele kirken har nå utvendig hvitmalt tømmermannskledning og innvendig vekselpanel. Koret hadde tidligere 3-koblet østvindu, hvis midtre, største felt var rundbuet, men belyses nå av et rektangulært vindu med midtpost og småruter i nordog syd veggen. I skipets langvegger erstatter 2 større vinduer av samme type de eldre koblede vinduer i veggenes 2 midtre felter. Sperrene i skipets takstol ble tidligere avstivet av hanebjelker støttet av 2 dragere som ble båret av 2 par stolper fra gulvet. Både stolper og takstol hadde stavkirkepreg. Ved ombyggingen er de 2 stolpeparene flyttet nærmere sammen, og noe over raftehøyde har takstolen fått bjelkelag som er synlig i feltet mellom stolpene. Sidefeltene har halvsegmenthvelv av glattkantpanel. Koret har fått segmentgulv og åpner seg i full bredde og høyde mot skipet. Den tidligere tegltekning på takene er skiftet ut med skifer, og gavlspissenes kors er fjernet. Takrytterens svakt innoverskrånende vegger er laget loddrette, og den 4-kantede, høye hjelmen er kobbertekket.

Interiør

Interiøret ble gjennomgripende forandret 1955 etter planer av ark. Karlson. Prekestol på nordsiden, døpefont på sydsiden. Galleri fra 1955 over inngangen i vest.

Farver

Tidligere var veggene malt i brystningshøyde med tekstilmotiver. Bak alteret var det fremstilling av de kloke og de dårlige jomfruer. På skipets østvegg 8-takket stjerne. Arbeidet var utført av H. Davidsen, Oslo. Farver fra 1955: lys beige vegger, gråhvit himling med blågrå bjelker. Forgylte stjerner i korets himling. Blågrå dører med gråhvit belistning.

Lys og varme

Ovnsfyring. Elektrisk lys.

Inventar

Alter

Alteret hadde inntil 1955 et enkelt trekors.

Altertavle

Altertavle fra 1955 skåret av sgpr. Thormod Rostad. Utført i 3 felter med dypt relieff, det midtre fremstiller såmannen, til venstre Jesus med et barn, til høyre Jesus med kalken. Under midtfeltet malt: «en såmann gikk ut».

Knefall i koråpningen inntil 1955.

Alterring

Alterring fra 1955 med enkle spiler, malt i gråblått. Knefall med kunstskinn.

Døpefont

Døpefont, rund skål, fot med korsformet snitt. Farver: gråblått med hvitt. Rødbrun dekkplate.

Prekestol

Prekestol med rundbuede fyllinger, i 1955 erstattet av ny prekestol; rund med enkle spiler adskilt av små kors og lansettformede blader. Farver: Gråblå med gråhvite listprofiler. Lesepult med trekk av rød kunstsilke med gullfrynse.

Galleri

Galleri med brystning malt av Albert Nor fra Bjerke. Fremstiller Jesus samt basunengler. Farver: gråblått og gråhvitt.

Benker

Benker, vanger med innsvunget fremside, rosett på siden. Farver: gråblått med gråhvite profiler. Forgylt rosett. Erstattet benker med åpen rygg 1955.

Orgel

Hammondorgel innkjøpt fra Røa kirke. Det eldre orgel var forært av fru Erikka Mathiesen.

Skulptur

Krusifiks over korbuen, skåret av Odmund Thorud.

Rituelle kar

Kalk fra 1901; plett, gotiserende type. H. 24 cm. Disk, oblateske og særkalker, plett. Vinkanne, porselen med gullkors. Benyttes til dåpsvann.

Dåpsfat, messing, drevet, barokkinspirert med frukt- og bladmotiver. Innskrift: «Stensgaards kapel 1901». Diam. 37 cm.

Paramenter

2 alterduker. a) Hvit lin med utskårssøm. b) Hvit lin med hvit- og svartsøm. Motiv: kors og kristogrammer. Sydd av Rakel Thorud.

Antependium, rød silke med kristogram brodert av Rakel Thorud og Gunvor Bjerke.

2 messehagler, a) Rød fløyel med gullgaloner og kors. b) Grønn og hvit ull, vendbar. På ryggen kors med evangelistsymboler, på forsiden treenighetssymbol (3 ringer), Agnus Dei og en krone.

Lysstell

Alterstaker, drevet messing, barokktype, forært 1901 av sgpr. Frithjof Stabell og frue. Erstattet av et par puklede plettstaker ved restaureringen. - 3-armet plettstake innkjøpt samtidig.

2 lysekroner for 6 lys sees på det gamle interiørfoto. 12 3-armede messinglampetter for elektrisk lys.

Klokke

Klokke, girlander, palmettmotiver og rosetter. Støpt av Erich Schmidt, Christiania 1818. Diam, 50 cm. H. 46 cm. Har tilhørt Heni kirke.

Nummertavle

Nummertavle fra 1901. 2 felter hvori malt «Før Prædiken, Efter Prædiken». Nye farver: gråblå bunn, hvit innskrift.

Møbler

4 brudestoler og en lenestol, barokkkopier fra DNH.

Blomstervaser

4 blomstervaser hvorav 2 små av sølv, stpl. Tostrup, og 2 større, nysølv.

Diverse

Kisteklede, svart ull med gråhvitt broderi utført av Rakel Thorud og Gunvor Bjerke.

Kilder

Utrykte kilder

  1. Kirkedeptets arkiv.
  2. Kallsbok.
  3. Opplysninger samlet av res. kap. H. C. Christie.

Bilder