Søreide kirke

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Søreide kirke
FylkeHordaland fylke
KommuneBergen kommune
ProstiFana
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Koordinater60.314961,5.273184
FellesrådBergen kirkelige fellesråd
Kirke-id120103301
Soknekatalognr01050101
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.



Hans-Emil Lidén

Bakgrunn

Nordås prestegjeld ble skilt ut fra Birkeland prestegjeld i 1968. Søreide kirke ble påbegynt i 1971. Grunnsteinen ble nedlagt 25. oktober 1972, og kirken ble vigslet 16. desember 1973. Arkitekt er Helge Hjertholm.

Bygningen

Kirken ligger på et lite høydedrag like sørøst for krysset Ytrebygdsvegen/Steinsviksvegen som danner Søreide sentrum. Rundt kirken er det et lite grøntanlegg med parkeringsplass på sørsiden. Ingen kirkegård. Bygningen står på en betongsåle som er belagt med gule klinkerfliser. Diverse lagerrom, toaletter etc. er gravd ned i bakken under sålen og utgjør en underetasje under deler av bygningen.

Bygningen består av et tilnærmet kvadratisk kirkerom som på øst- sør- og vestsiden er omgitt av menighetslokaler og kontorer. Disse rommene er til daglig adskilt fra selve kirkerommet ved en gangsone, men menighetslokalene kan slås sammen med kirkerommet. Kirken får da totalt 500−520 sitteplasser, mens den ordinært har 280 plasser. Kirkens hovedinngang ligger i bygningens sørvestre hjørne under en klokkestøpul som markerer inngangspartiet.

Kirkerommet er uten loft. Det dekkes av et tak i form av en firesidet, avskåret pyramide hvis (imaginære) toppunkt er forskjøvet noe mot nord, hvilket gir bygningen en orientering nordsør. Taket bæres av et dobbelt sett laminerte bjelker som mot hjørnene hviler på korte, tverrstilte støtter av laminert tre. Mellom disse støttene står flyttbare lettvegger som begrenser selve kirkerommet. Hjørnepartiene mellom støttene er «åpne», dvs. forsynt med glass innfattet i et tregitter — i sørøst og sørvest i form av dører, i nordvest og nordøst i form av vinduer.

De fire takflatene løper ikke helt ut i takpyramidens hjørnekanter, men skilles av glasspalter. Takets toppflate danner en firkantet, glassdekket lysåpning som er avstivet av et gitter av laminerte bjelker.

Den ytre kransen av kontorer og menighetsrom er dekket av et flatt tak båret av laminerte bjelker som er lagt inn på bjelkene som bærer midtrommets takpyramide og på tilsvarende bjelker på bygningens yttermurer. Takene er tekket med aluminiumsplater.

Klokkestøpulen har kvadratisk grunnflate. Den er åpen med tre etasjer som bæres av fire loddrette, tverrstilte, laminerte bjelker — en midt på hver side. Flatt tak.

Interiør

Bordalter mot nord under takets topp-punkt. Døpefont plassert et stykke foran alteret i rommets midtakse nord-sør. Nattverdsskranker («alterring») med kneleputer på hver side av midtaksen i området mellom alter og døpefont. Prekestol i form av enkel lesepult plassert bak alteret. Stolerader ordnet i hesteskoform rundt alteret med gangfelt i romdiagonalene. Orgelgalleri under taket mot sør med trapp ned i kirken. Asymmetrisk orgelfront med synlige piper. Elektrisk lys og oppvarming.

Inventar

Alter

Bordalter av tre. Ingen alterutsmykning, men over alteret henger Hein Heinsens «Korssymbol», en pendel i form av en rombeformetjernplate med utstansede kors, trisker (trebladsroser), hjerter, duer og kvadrater. Platen er sortmalt, men utstansningenes gjennomskjæringer er forgylte. Til platen er festet tre små støpte skulpturer i forgylt bronse. I midten Maria med den døde Kristus, til høyre slangen og til venstre en «leirklump» (jorden).

Nattverdsskranke i metall med skinntrukne kneleputer.

Døpefont

Kasseformet døpefont laget av fire kantstilte bjelker. Oversiden har hull for nedfelt dåpsfat.

Prekestol

Prekestol i form av enkel lesepult med leseplate båret av to kantstilte vangebjelker med gitter mellom.

Benker

Benker i form av sammenkjedede lette stoler i bøk med flettede rygger og seter av brede sadelgjordbånd.

Orgel

Orgel levert av J.H.Jørgensens orgelfabrikk, Oslo. Det har 15 stemmer fordelt på to manual og pedal, sløyfelader, mekanisk traktur og elektrisk registratur.

Maleri

To nonfigurative malerier i liturgiske farger av Bjørg Hausle Bondevik. På nordveggen «Oppstandelsen», på vestveggen «Vintreet».

Rituelle kar

Kalk. Sølv. Bolleformet kupa med nebb, høy, kjegleformet fot. H. 17.2 cm. Stpl. HESTENES 830S.

ll7særkalker. Sølv.

Vinkanne. Sølv. Kuleformet korpus og sylindrisk hals med nebb og hank. Ringformet fot. H. l7.2 cm. Ustpl.

Oblateske. Sølv. Sylindrisk med flatt lokk. Diam. 11.5 cm. Ustpl.

Disk. Sølv. Diam. 15.2 cm. Stpl. HESTENES 830S.

Dåpsfat. Kopper med blå emalje innvendig. Bolleformet.

Kanne til dåpsvann. Kopper/emalje. Nærmest tulipanformet kar med bred flat rand øverst og sylindrisk fot. H. 21 cm. Diam. munningsrand 15 cm.

De rituelle kar, med unntak av dåpsfat og vannkanne, er tegnet av arkitekt Helge Hjertholm. Dåpsfatet og vannkannen er utført av brukskunstneren Kåre Mjøs.

Paramenter

Tre alterduker. To make duker av gul, mønstret lin. En duk av hvit lin med mangefarget bord.

Tre messehagler tegnet og vevet av Grete Lein Lange.

a) av hvit, gulstripet ullstoff med gult linfôr. Ryggen har gul stolpe og fiolett kors i rundt gloriefelt, forstykket gul stolpe.

b) Stripet mørk blå/fiolett av ull og lin. Blekgult linfôr. Rettsidet. Ryggen har påsydd, vevd stolpe i flere farger og «korsarm» i form av rektangulært, flerfarget stykke. Forstykket har tverrbånd over brystet.

c) Grønn/gul i samme materialer og teknikk som foregående. Ryggen har et blomstrende kors, forstykket en blomsterstengel.

d) Fra Dolviken bedehus (1938). Dyprødt ullstoff med grått silkefôr. Rettsidet. Ryggstykket har påsydd kors av metalltråd mens forstykket er uten dekor.

Lysstell

To alterstaker av messing. Moderne, men inspirert av middelalderske former. Vid, flat lysmansjett. Fire kvartsirkelformede ben som bærer skaft med fremstikkende kors. Kirken har for øvrig spotlights i gitterrammen som avstiver overlysvinduet og i lysspaltene i hjørnene mellom takflatene.

Klokker

Tre klokker fra Olsen & Sønns klokkestøperi, Nauen pr. Tønsberg. Største klokke har innskriften «FRED». Diam. 75 cm. Mellomste har innskriften «FRELSE». Diam. 63 cm. Minste klokke har innskriften «GLEDE». Diam. 50 cm.

Bilder