Fjell kirke

Fra Norges Kirker

Hopp til: navigasjon, søk
Fjell kirke
FylkeBuskerud fylke
KommuneDrammen kommune
ProstiDrammen
BispedømmeTunsberg bispedømme
Koordinater59.717836,10.217649
FellesrådDrammen kirkelige fellesråd
Kirke-id060201101
Soknekatalognr03010401
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Denne artikkelen er hentet fra bokprosjektet «Norges kirker». Artikkelen blir derfor ikke oppdatert eller endret. Enkelte artikler er ikke fullført. Referanse til artikler som er publisert i bokform, finnes nederst på siden.



Sigrid Marie Christie, Håkon Christie

Bakgrunn

Planen om å reise kirke på Fjell ble tatt opp i 1960-årene. Kirketomt ble sikret, romprogram utarbeidet, og 1973 fremla arkitekt Elisabeth Fidjestøl utkast til et anlegg som senere ble bearbeidet. Byggearbeidene ble satt i gang 1983, og 26. august 1984 kunne kirken innvies.

Kirken ligger rett sydøst for Fjell gård i prestegjeldets og byens søndre del i det nye, høytliggende, nordøstvendte boligområde. Terrenget preges av knauser og svaberg av rød granitt med fall mot nordøst. Syd for kirken begynner barskogen som omgir byen. Veien til kirken kommer opp fra nord.

Bygningen

Kirkeanlegget inneholder ungdomssal og mindre møterom i underetasjen, som har inngang fra terreng i øst. Overetasjen har inngang fra terreng i sydvest. Her utgjør det kvadratiske kirkerom kjernen i anlegget og hever seg over birommene. Fra forrommet i sydvest er det inngang til kirken og dessuten rom for dåpsbarn og kjøkken i utbygg mot sydvest. Sydøst for kirkerommet er det et større møterom og en menighetssal med adkomst fra forrommet og foldevegger mot kirkerommet. I nordvest kan kirkerommet åpnes med foldevegg mot et møterom, som har inngang fra sydvest og forbindelse til kontorfløyen på nordøstsiden.

Anlegget er oppført av betong. Innvendig er murene forblendet med tegl. Kirkerommets vegger mot nordøst og nordvest har økende høyde mot nord, slik at nordhjørnet utgjør byggets høyeste punkt. En kraftig laminert tredrager spenner diagonalt over rommet, stigende fra sydhjørnet til nordhjørnet. Drageren deler taket i to flater, en med fall mot sydøst og en med fall mot sydvest. Takflatene bæres av laminerte sperrer som er lagt opp i drageren. Drager, sperrer og himling er lyst brunbeiset. Veggene er hvittet. Sydøstveggen har et høytsittende vindusbånd, mens sydvestveggen har et høyt, 5-delt vindu. Nær nordhjørnet har nordøstveggen et høyt, smalt vindu over alterpartiet. Gulvet er belagt med brune keramikkfliser. De to takflatene er tekket med sort tegl, mens de flate takene over de lavere birom er tekket med papp. Kirkerommets vegger er hvittet utvendig, mens birommene er kledd med sortbeiset panel. Anleggets østhjørne har klokkehus bygget opp over trapperommet som forbinder etasjene. Sideveggene i klokkehuset bærer et tønnehvelv som er tekket med metallplater. Endeveggene har sortbeiset panel med lydåpninger under hvelvet. Kirkerommet rager over klokkehuset og bærer kors på nordhjørnet.

Interiør

Kirkesalen har diagonalt plassert innredning, med alteret i nordre hjørne og benkene orientert ut fra det. Orgel nederst i rommet. Hvite murer og himling av umalt tre. Vinduet over alterpartiet skal forsynes med farvet glass. Elektrisk lys og oppvarming.

Inventar

Alter

Alter, bordalter av laminert tre, ben av kraftige bord. Umalt.

Alterkors. Over alteret, festet til muren, en stor korskomposisjon av umalt tre, utført av Hans Rasmussen, Horten. Skal suppleres med glassmosaikk.

Alterskranke

Alterskranke, 5-sidet med kraftige stolper. Skinntrukne puter på knefallet.

Døpefont

Døpefont av laminert tre, 4-sidet med brutte hjørner. Konstruert med 4 brede planker som bindes sammen i nedre og øvre del. På hver av sidene brede, laminerte plater med utskårne motiver og tekster, skåret i relieff: l. krone i ring og trekant — «meg er gitt all makt i himmel og på jord.» 2. Kors — «gå derfor ut og gjør alle folkeslag til disipler». 3. Due som stuper mot kors — «idet dere døper dem til Faderens, Sønnens og den hellige ånds navn.» 4. Alfa og omega — «og lærer dem å holde alt det jeg har befalt dere.» På oversiden: «og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.»

Prekestol

Prekestol, oppført med 3-trinns platting, kraftig konstruksjon med vangeplanker og bred frontplate. Gulv og trinn har «Heuga» teppefliser i melert brunfarge.

Benker

Stoler levert av Tovslid trevare, Telemark, «Modell Arbo». Gråblått trekk i rygg og sete.

Orgel

Orgel, elektronisk «digital», fra USA.

Rituelle kar

Kalk, sølv, konisk fot som går helt opp til kupa. Kupa har gravert kors på siden og nebb. Stpl. David-Andersen (nr. 386). Disk, forgylt plett, stpl. Th. Marthinsen. H. 20,3 cm. («Standard») — Oblateske, plett, stpl. Th. Marthinsen. — Særkalker, plett, stpl. Th. Marthinsen. — Vinkanne, sølv stpl. David-Andersen (nr. 387). Kristogram på korpus, H. 19,8 cm.

Dåpsfat og kanne tegnet av Elisabeth Fidjestøl, utført av Arne Haugerud. Dåpsfat, messing, dypt med smal kant. Diam. 40 cm, h. 13,5 cm. — Kanne, på korpus skip med kors i seilet. H. 29,8 cm.

Paramenter

Alterduk, hvit lin med hvitsøm. Sydd av Aase Stevig etter skisse av Elisabeth Fidjestøl.

To messehagler, a) grønn med grå, korsmønstret gaffelkors og kristogram i krysset. Lånt fra Strømsø kirke, b) rød silke med hvit tornekronemotiv rundt halsen. Lånt fra Strømsø kirke. Pultklede på prekestolen, hvit lin, damaskvevet, utført av Aase Sørensen. Gitt av Elisabeth Fidjestøl.

Lysstell

Alterstaker, blå keramikk, laget av Trine Fürst. — To små tinnstaker, gitt av Kr. folkeparti, Drammen. Produsert hos Bjarne Holm, Mandal. — 3 lysarmer, messing, såkalt dåpslysestake. Montert på muren til høyre for alteret. Forært av Elisabeth Fidjestøl. Stakene tennes når dåpsbarnet bæres inn.

Lamper. 36 hengende lamper med lang, rørformet skjerm av metall, 16 tilsvarende lampetter.

Klokker

To stykker, fra Olsen Nauen, begge med årstall 1984, a) due med bladgren i nebbet og innskrift: «Idag er nådens tid.» Diam. 73 cm. b) med oppslått bok merket BIBELEN (!) «Idag er Gud å finne». Diam. 64 cm.

Blomstervase

Sølv. Innskrift: gave til Fjell kirke 26.8.1984.

Blomstervaser, blå keramikk, utført av Trine Fürst.

Kilder

Trykte kilder

  1. Fjell kirke, festskrift ved innvielsen 26.8.1984. Brev av 7.12.84 fra Elisabeth Moe.