Sundvor kapell

Fra Norges Kirker

Gå til: navigasjon, søk
Sundvor kapell
FylkeHordaland fylke
KommuneFusa kommune
ProstiMidhordland
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Foto
Videoer
Wikipedia
Webkamera
Laster kart...
Koordinater60.073576,5.756394
FellesrådFusa sokneråd
Kirke-id124100401
Soknekatalognr02010702
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusListeført (etter 1850)


Hans-Emil Lidén


Sundvor kapell ble bygget i 1927. Det er tegnet av arkitekt Erlend Tryti. Kapellet ble påbygget i 1980. Det har 230 sitteplasser.

Innhold

Bygningen

Kapellet ligger på Sundvor, ved innløpet til Lygrepollen, i bakken på oversiden av fylkesveien. Det er en enskipet langkirke med et lavere og smalere rettavsluttet kor i øst. I forlengelsen av koret ligger et sakristitilbygg med samme bredde som koret, men med lavere takhøyde. Det inneholder prestesakristi i søndre del og dåpssakristi i nordre del. Vestre del av skipet er avdelt i full bredde og fungerer som våpenhus med hovedinngangsdør i sørvegg inn til gang og trappeløp som fører opp til skipets vestgalleri. Vest for våpenhuset er et lavere tilbygg fra 1980 føyet til den opprinnelige kirkebygningen. Det inneholder bårerom, gang og toaletter. Over skipets vestre del står en tårnrytter med inntrukket, firsidet, spiss hjelm og spir med kule, stang og vindfløy med årstallet 1926 i gjennombrutt arbeid, samt kors i smijern.

Kirken er bygget av laftet plank med utvendig liggende kledning. Den står på en lav bruddsteins grunnmur. Tårnrytteren har foruten hjørnestolper to mellomstolper og kryssavstivning på hver side. Alle tak er tekket med småfalne, rektangulære skiferheller. I hjørnet kor/skip på nordsiden står en grunnmurt pipe av tegl på bygningens utside. Sakristiet har teglmurt pipe over gavlen.

Innvendig er skipet delt opp i fire fag ved strekkfisker og tverrgående strekkbjelker i gesimshøyde. Sperretak med to sett hanebjelker. Skipet har hvelvet himling som knekker i seks sider. Koret har flatt loft med synlige loftsbjelker. Det åpner seg mot skipet i full bredde. Korbuen bæres av to joniske pilastre på hjørnene kor/skip. Den knekker i seks felt, tilsvarende skipets himling. Lav, lukket brystning.

Kirkens hovedinngangsdør står lengst vest i skipets sørvegg. Den sto antakelig opprinnelig i vestgavlen. Den er utformet som en klassiserende portal med fremskytende portikus i form av to doriske søyler som bærer trekantgavl (pediment). Inntrukket, tofløyet dør.

Skipet har tre vinduer på hver langvegg. Hvert vindu har to ganger tre fag med småruter. Buet overdekning. Koret har ett vindu, tilsvarende skipets, i hver langvegg. Sakristiene har enkle, smårutede vinduer.

Kirken har tregulv. Korets gulv ligger to trinn over gulvet i skipet.

Interiør

Prekestol ved koråpningens sørside. Døpefont foran korskillet på nordsiden av midtgangen. Stor, sylinderformet koksovn med krone i gjennombrutt arbeid i skipets nordøstre hjørne. Vestgalleri med orgel. Elektrisk lys.

Farger

Gråmalt gulv med bleket, rød kokosløper. Gråblå vegger, Lyst gråblått tak i skipet, lyst, skarpere blått tak i koret. Benker, vinduskarmer og bunnfarge dører: brunrøde. Korets vegger og partiet over korbuen ut mot skipet, har rosemalte blomsterranker i gult, blått, grønt, rødt. Rankedekor på gesimslister og galleribjelke. Rosemalte dørfyllinger og galleribrystningsfyllinger.

Inventar

Alter

Kassealter med front i ramverk med fyllinger. Rødbrunt ramverk, mørkegrønne fyllinger.

Altertavle

Klassiserende. Portalformet med to kannelerte pilastre som bærer trekantgavl kronet av stjerne. Mellom pilastrene rundbuet alterbilde over predella. Stående Jesus med hender løftet til velsignelse. Blekrød kappe over grønn kjortel. Grønn landskapsbakgrunn. Olje på lerret. Sign. Frida Rusti 1927. Predella: gull innskrift på sort bunn: «Fred let eg dykk få, min fred gjev eg dykk. Joh. 14.27».

Alterring

Sirkelformet med dreiede, balusterformede sprosser. Håndlist med hylle for særkalker, skaitrukket knefall.

Døpefont

Tre. Åttekantet med joniske pilastermotiver på sidene. Kum med utsparing for dåpsfat utformet som klassisk bjelkeverk med tannsnittlist.

Prekestol

Åttekantet prekestol med fem sider og med trapp opp fra koret. Åttekantet, buet underside. Hviler dels på korskillebrystningen, dels på åttekantet stolpe. Stolsidene har ramverksfyllinger dekorert med kannelerte joniske pilastre. Håndlist som bæres av klassisk bjelkeverk. Staffert i rødbrunt, grønt, sortblått, blått og gull, delvis marmorert.

Lesepult

To ben med lukket front. Bordplate med skråstilt lesebrett. Dekorert og staffert som prekestol.

Benker

Loddrettstilte, sveifede vanger kronet av tannsnittlist med forgylt stjerne under. Åpne rygger. Vanger, seter og rygger er brunrøde.

Galleri

Bæres av to doriske søyler under langsgående bjelker som støtter tverrgående gulvbjelker. Lukket ramverksbrystning med rosemalte fyllinger. Forøvrig er gallerifronten staffert i brunrødt, mørkegrønt, gull.

Orgel

Lite orgel med tredelt, kasseformet innramning av umalt eik. Levert av Vestres orgel- og pianofabrikk, Haramsøy, Ålesund, 1977. Seks stemmer fordelt på pedal og manual. Mekanisk overføring.

Rituelle kar

Teksten under avsnittet Rituelle kar vises kun for innloggede brukere.

Paramenter

Alterduk. Hvit lin med hullsømbord.

Messehagel. Dyprød fløyel kantet med gullbånd. Rubinfarget fôr. Skjoldformet med noe innsvungne sider. Skulderhekting. Forstykket prydet med stjerne av kryssende gullbånd, ryggen har kors.

Lysstell

Teksten under avsnittet Lysstell vises kun for innloggede brukere.

Klokker

Klokke av stål. På halsen: GEG. V. BOCHUMER VEREIN, BOCHUM. På korpus: FRÅ SUT OG STREV OG KVARDAGS YRKJA. TIL HELG OG KVILD HJÅ GUD I KYRKJA. KOM KOM KOM 1927.

Nummertavler

Én på østvegg, skip, sør for prekestolen. Spissgavlet med tannsnittlist og kors. Staffert i gull, grønt og brunt.

Møbler

To brudestoler. Barokktype med høy, rotting rygg og plysjtrukket sete.

Blomstervaser

Vase. Sølv. Urneformet med høy hals og flat, rund fot. På foten: ”Sigrun og Gerhard Austefjord” og ”Sundvor kyrkja 1977”. Stpl.830 S. LO 62. H. 23.9 cm.

Bilder