Ostereidet kirke

Fra Norges Kirker

Gå til: navigasjon, søk
Ostereidet kirke
FylkeHordaland fylke
KommuneLindås kommune
ProstiNordhordland
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Foto
Videoer
Wikipedia
Webkamera
Laster kart...
Koordinater60.626534,5.487250
FellesrådLindås kyrkjelege fellesråd
Kirke-id126301001
Soknekatalognr07080202
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Hans-Emil Lidén


Ostereidet kirke ble innviet 18. desember 1988. Den er bygget etter tegninger av arkitektkontoret Einar Vaardal Lunde A/S ved arkitekt Bengt Suleng. Kirken ligger i skrånende terreng i lien ned mot fjorden litt nord for Ostereidet. Den er en enskipet, kvadratisk kirke med saltak. Korpartiet vender mot nordvest, inngangspartiet mot sørøst. Over sørøstre del av kirken står et tårn i form av en åpen takrytter med synlige klokker. Langs kirkerommets nordøstre langside og sørøstre gavlside ligger lave fløyer med flate tak. Gavlfløyen inneholder en menighetssal som kan åpnes mot kirkerommet ved hjelp av en foldevegg. Den andre fløyen inneholder sakristi, kontorer m.v. Kirkens underetasje inneholder forsamlingsrom med kjøkken, garderobe, toaletter, redskapsrom og bårerom.

Innhold

Bygningen

Kirken er bygget i betong. Kirkerommet er åpent opp til en synlig mønsåsdrager. Taket er innvendig kledd med sponplater. Gulvet har vinylbelegg. Rommet får lys fra store vinduer i begge gavler mens langveggene er uten lysåpninger. En hoveddør midt i sørøstre gavl fører ut til et inngangsparti med dør på nordøstre langside.

Interiør

Kirkerommets korparti består av et firkantet podium mot nordvestre gavlvegg med et lite, kasseformet bordalter som på tre sider er omgitt av en rettvinklet alterring hvis kneleputer ligger på et trinn i podiet. Døpefonten er aksialt plassert foran podiet, og prekestolen står til venstre, mens lesepulten står til høyre for podiet, sett fra hovedinngangsdøren. Kirkerommet har rekker med armstoler på hver side av en midtgang fra inngangsdøren frem til podiet. Over inngangsdøren står et smalt galleri i hele kirkerommets bredde.

Farger

Hvite murvegger, lyst grått tak. Lyst, marmorert vinylbelegg på gulvet. Rød og lys grå midtgangsløper.

Inventar

Alter

Kasseformet bordalter av tre, belagt med bøkefinér.

Alterutsmykning. Kirken har ingen regulær altertavle, men en tavleliknende utsmykning som står på podiet inn mot veggen bak alteret. Utsmykningen er tredelt, med to høye, rektangulære, uinnrammede fløyer, bygget opp av planker som er lagt vannrett på hverandre. Mellom fløyene henger en høy, smal tekstilremse. Fløyenes forsider har brunrød lasering og malte skriftegn av varierende størrelse som gjengir brokker av bibeltekster på gresk, hebraisk og norsk. Tekstilremsen mellom dem har en vevet fremstilling av en due som svever over jordsmonnet. Lys, grågrønn due og jordsmonn mot hvit bakgrunn. Utsmykningen symboliserer den åpne Bibelen. Tekstilremsen er vevet av Rigmor Bové, plankefeltene er signert Tor Lindrupsen 95-97.

Over alteret henger en kvadratisk bronseplate med en fremstilling av den korsfestede Kristus i svakt relieff. Kristusskikkelsen er omgitt av kors i forskjellige fasonger i gjennombrutt arbeid. Platen er laget av Tor Lindrupsen.

Alterring

Enkel, rettvinklet med håndlist av laminerte bjelker belagt med bøkefinér. Hjørnestøtter av tilsvarende form. Kneleputer trukket med rødt skinn, ligger på et trinn langs podiets sider.

Døpefont

Bøkefinér. Kum i form av åttekantet, avskåret kjegle med utsparing for dåpsfat. Kummen bæres av et kraftig, åttekantet, rettsidet skaft som står på en knapp, flat åttekantet fot.

Prekestol

Sekssidet med enkel, bøkefinert brystning på fem sider. Stolen står på et noe utkragende, sekskantet, bøkefinert podium. Tre trinns trapp opp til stolen på baksiden.

Lesepult. Lukket front av bøkefinér.

Benker

Armstoler med tekstiltrukne seter og rygger i vekselvis grønt og blått.

Galleri

Smalt galleri i hele kirkerommets bredde med litt fremskytende midtparti. Åpen gallerifront med håndlist båret av tynne sprosser.

Orgel

Elektronisk orgel med spillepult på venstre side av galleri. Høytalere skjult av gitter med tresprosser midt på vindusfasaden som danner galleriets bakvegg.

Rituelle kar

Teksten under avsnittet Rituelle kar vises kun for innloggede brukere.

Paramenter

Duker/kleder i ullstoff i liturgiske farger på alter, prekestol og lesepult.

Messehagler. a) Dyprød fløyel, rødt bomullsfôr. Innsvunget, skjoldformet med forstykke som er kortere enn ryggen. Kantet med brede gullbånd. Forstykket har kors av gullbånd, ryggen har et større kors av gullbånd. Skulderhekter. Fra Askvik kapell.

b) Grønt ullstoff som mot midten av forstykke og rygg går over i fiolett felt flankert av striper i blått, grønt og gull. Casulaform. Forstykket har brodert, hvitt kors, ryggen blått kors med syv gylne kuler under på grønn bunn. Under: v-formet felt i grønt med gylden V nederst.

c) Messehagel med tilsvarende form og i tilsvarende ullstoff som b), men med farger i omvendt orden (fiolett, med grønt midtfelt). Forstykket har hvitt, brodert kors, ryggen et lys med sølvring rundt i et grått og rødt felt som trapper av i rettvinklede trinn oppe og nede.

Lysstell

Teksten under avsnittet Lysstell vises kun for innloggede brukere.

Klokker

Kirken har to klokker som er utilgjengelige. De er levert av Olsen & Sønn klokkestøperi, Nauen pr. Tønsberg. Den største har innskriften ”Gloria in excelsis Deo”, den minste ”Et in terra pax” (Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden). På den største klokken skal navnet på to brødre som bekostet klokkene, stå.

Møbler

To brudestoler. Designet av Kirkelig kulturverksted. Armstoler med høy, smal, rektangulær rygg og armlener som buer utover fra ryggen. Skinn sete og rygg. Ben, armer og ryggramme av bøkefinér. Flygel mrk. YAMAHA.

Blomsterglass

Blomsterglass på alteret. Levert av Kirkelig kulturverksted. Høy, rettvegget konisk vase i blågrønt, svakt riflet glass. Fot i form av en flattrykt, riflet kule. H. 24 cm.

Kirkegård og gravminner

En kirkegård med plass til 233 graver ble anlagt i bakken nedenfor kirken i 1986. Kirkegården er omgitt av et tregjerde.

Kilder

Trykte kilder

  1. Hefte om Ostereidet kyrkje 1988 v. Leikny Overå, Bergen 1988.

Bilder