Klund kapell

Fra Norges Kirker

Gå til: navigasjon, søk
Klund kapell
FylkeØstfold fylke
KommuneMarker kommune
ProstiØstre Borgesyssel
BispedømmeBorg bispedømme
Foto
Videoer
Wikipedia
Webkamera
Laster kart...
Koordinater59.524521,11.637113
FellesrådMarker kirkelige fellesråd
Kirke-id011900301
Soknekatalognr02030205
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Sigrid Marie Christie, Håkon Christie


Klund kirke i Rødenes, innviet til Peter og Laurentius 9. febr. Omtaltes som «øde capel» i slutten av 1500-årene (J.N.V.).

Innhold

Bakgrunn

Middelalderkirken

Middelalderkirken lå på gården Klund som ligger på et nes på østsiden av Rødenessjøen. En kolle ca. 50 m nord for det nåværende kapellet har vært utpekt som mulig kirketomt. Her ligger en del sten, og da fjøset på gården ble oppført 1912, ble det hentet sten fra tomten, men det fantes ikke hugne sten (opplysn. av Olaf Klund).

Kapellet ble innviet 1888 etter at stedet ca. 300 år hadde vært uten kirke. Det ble reist ved frivillige midler etter tegning av ark. Jacob Wilhelm Nordan. Byggmester Kilander ledet byggearbeidet.

Bygningen

Bygningen er oppført av bindingsverk på gråstensgrunnmur og har rektangulært skip med smalere kor som åpner seg i full bredde med en spissbue mot skipet. Skipets nord-, syd- og vestvegg deles av strekkfisker i 3 felter. Vestveggen har i midtre felt portal med våpenhus foran. Langveggene har 3 rektangulære vinduer med midtpost, hver vindushalvdel har spissbue. Koret har ett nordvindu med samme høyde, men halv bredde. Det opprinnelige pulttekkete sakristiet inntil korets sydvegg ble revet 1930 og korets sydvegg fikk et vindu svarende til nordveggens. Inntil korets østvegg ble det oppført nytt sakristi i full bredde og høyde. Det ble polygonalt avsluttet mot øst og avdekket med valmtak. Foran inngangen på sydsiden er det et lite bislag. Alle veggene er utvendig og innvendig kledd med smalt, høvlet faspanel. Utvendig er veggene hvitmalt; strekkfisker, vindusinnfatninger og vindskier er malt guloker. Takstolen har sperrer avstivet med ett sett hanebjelker og vertikalstøtter. Takene er tekket med røde tegl. Skipets loftsbjelker støttes av dragere som er lagt opp på langveggenes strekkfisker. Dragerne understøttes av 2 sett frittstående stolper i skipet. Himlingen av smale, høvlete faspanel er lagt over loftsbjelkene. Den 4-kantete takrytteren med spiss, 8-kantet, sinktekket hjelm sitter over vestgavlen og understøttes av vestgavlens strekkfisker.

Interiør og inventar

Døpefont på korets nordside, klokkerbenk ved korbuens sydside. Prekestol ved skipets østvegg med oppgang langs korets nordvegg. I vest søylebåret galleri med harmonium. Elektrisk lys, ovnsfyring. Interiøret og inventaret var malt i gulbrunt og gråbrunt. Nye farver 1955 etter forsl. av Ove Qvale.

Altertavle

Altertavle i nygotikk med oljemaleri på lerret i storfeltet. Forestiller Kristus som velsigner en knelende mann. Malt av Isak Kaarby 1921. Tidligere hadde altertavlen et stoff med påsydd kors i storfeltet.

Døpefont

Døpefont, tegnet og utført av sgpr. Jørgen Brochmann; kleber, dreide blokker fra Sverige. Kalkformet, 6-sidet skål og skaft, rund fot med innskrift til minne om Brochmann og hans hustru Sophie f. Dybwad. H. 78,5 cm.

Prekestol

Prekestol, oppført i sammenheng med en høy brystning som fortsetter langs oppgangen.

Benker

Benker med sveifet vange og trepassformet bekroning. Klokkerstol, 3-sidet brystning med store fyllinger.

Galleri

Galleri, sammenbygget med de bakerste søyler under himlingen.

Orgel

Harmonium fra 1914.

Rituelle kar

Teksten under avsnittet Rituelle kar vises kun for innloggede brukere.

Paramenter

1889 fikk kirken alterduk† med kniplingskant av fru Hildur Brynhildsen, serviett † til altertjenesten av frøken M. Brochmann.

Alterklede †; fiolett silkeplysj med lysegul kniplingsbord.

Antependium; rød plysj.

Messehagel; rød fløyel med gullgaloner og hvitt silkekors, kantet med gullgaloner.

Lysstell

Teksten under avsnittet Lysstell vises kun for innloggede brukere.

Klokke

Klokke; støpt av O. Olsen & Søn 1888, forært av sgpr. Julius Gude.

Nummertavle

Nummertavle; utført av Sev. Fuglberg.

Kirkegården

Kirkegården er oppfylt av fjellknauser med frodig skog og er uten begravelser. Gruslagt plass sydøst for kirken.

Kilder

  1. R.B. s. 150, 563
  2. J.N.V.
  3. Kallsb. (Prestearkivet.)