Biskopshavn kirke

Fra Norges Kirker

Gå til: navigasjon, søk
Biskopshavn kirke
FylkeHordaland fylke
KommuneBergen kommune
ProstiArna og Åsane
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Foto
Videoer
Wikipedia
Webkamera
Laster kart...
Koordinater60.424649,5.298441
FellesrådBergen kirkelige fellesråd
Kirke-id120102801
Soknekatalognr04100201
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Ellen Marie Magerøy, Hans-Emil Lidén


Biskopshavn menighet ble utskilt fra Sandviken menighet ved kgl. resolusjon 21/6 1957. En arkitektkonkurranse om ny kirke ble vunnet av arkitektene J. Myklebust, B. Simonnæs og H. Borgen med interiørarkitekt H. Skogen som konsulent. Grunnstein ble nedlagt 21/11 1965, og kirken ble innviet 4/12 1966.

Kirken ligger i ytre Sandviken på en knaus i terrenget mellom Helleveien og sjøen, like ovenfor den vesle viken som kirken har fått navn etter. Den ligger østnordøst−vestsydvest, med korpartiet i øst, og har 600 sitteplasser. Vest for kirken finnes et frittstående klokketårn (støpul).

Innhold

Bygningen

Kirken er bygget av betong, tegl og tre. Den har rektangulært skip, smalere rettavsluttet kortilbygg i øst og et tilsvarende utbygg for en forhall med venterom for dåpsbarn i vest. Koret åpner seg i full høyde og bredde inn mot skipet, mens forhallen er avgrenset av vangemurer og dør. Over forhallen åpner imidlertid også forhallstilbygget seg inn mot skipet i full bredde og høyde idet skipets vestgalleri er bygget inn over forhallen.

Rommene er avdekket av høye, spissvinklede, skifertekkede tak som bæres av laminerte sperr. Disse går ned på betongpilarer som skyter frem på langmurenes utsider. Mellom pilarene består langmurene av lave teglmurer. Korets og forhallens mønehøyde er noe lavere enn skipets.

Gavlveggene i kor og forhall har stående panel utvendig og innvendig. Den del av skipets vestgavl som ikke dekkes av forhallen, er glassdekket og danner en omvendt V-formet spalte som gir lys inn til skipet. Det tilsvarende felt i skipets østgavl er lukket. Det er derfor innlagt neonlys i kortaket, skjermet av kantstilte bord som gir persienne-effekt. Over langmurenes kroner er det i skipet satt inn lysspalter mellom sperrene.

Kirkens hovedinngang er i vest, gjennom forhallen. Korets sørmur har dør ut til en fløy med sakristi, prestekontor, menighetssal etc. Østre tredjedel av skipets søndre langmur har åpninger med foldedører til menighetssalen.

Kirkens gulv er av teglstein. Korets gulv ligger 3 trinn over gulvet i skip og forhall. Korforhøyningen, som er noe bredere enn kortilbyggets bredde, skyter ca. 3 m ut i skipet og begrenses av et lavt rekkverk. Oppgangen til koret skjer via en trapp i forlengelsen av skipets midtgang.

Interiør

Prekestol på korforhøyningen i skipets NØ-hjørne. Døpefont på tilsvarende sted i sør. Vestgalleri med orgel over forhall. Eswa-varme i tak.

Farger

Hvite, slemmede teglsteinsmurer. Taket har kittfargede plater mellom mørke, brunbeisede sperrer. Gavlenes trevegger er behandlet med kalk. Rødbrunt lakkert teglsteinsgulv. Alt inventar er trefarget og lakkert.

Inventar

Alter

Bordkledd kassealter med laminert dekkplate.

Alterring

Rørkonstruksjon som bærer håndlist og kalkhylle av liggende bord. Knelepute stoppet og trukket med svart skinn.

Døpefont

Firkantet blokk, panelt som alteret. Nedfelt rund kum av rustfritt stål med avløp. Diam. kum 43 cm.

Korskille

40 cm høyt rekkverk utformet som alterringen.

Prekestol

5-sidet, rettvegget prekestol på lav fot. Panelt som alter og døpefont.

Benker

Faste benker av trehvite furuplanker. Åpne rygger. Grå seteputer.

Galleri

Galleri over forhall. Lukket brystning med liggende panel.

Orgel

21 stemmer fordelt på hovedverk, pedalverk og svellverk. Levert av Norsk orgel- og harmoniumfabrikk A/S, Snertingdal. 1966.

Rituelle kar

Teksten under avsnittet Rituelle kar vises kun for påloggede brukere.

Paramenter

Alterduker, 3 stykker av hvitt lin med hardangersøm.

Messehagler i liturgiske farger. a) Fiolett linstoff, grått fôr. Ryggen har Y-kors med svartsaumsbroderi, forstykket har brodert tornekrone. Merket «Den Norske Husflidsforening, Oslo, Norge.»

b) Grønn, mønstret silke, kantet med gullbånd. Grønt fôr. Ryggen har kors med Jesu monogram. Forstykket har stolpe med brodert kristogram og vinranke med aks på gul bakgrunn.

c) Hvitt mønstret lin, kantet med smale gullbånd. Gult fôr. Båndkonturert kors med gullbroderier (kors i sirkler) på ryggen, kristogram på forstykket. Merket «Den Norske Husflidsforening, Oslo, Norge.»

d) Rød silke med innvevd mønster i gult. Ryggen har kors med kristogram og alfa og omega i krysset, forstykket har kors med kalk i krysset.

Antependier og prekestolkleder i liturgiske farger.

Lysstell

Teksten under avsnittet Lysstell vises kun for innloggede brukere.

Klokker

To klokker levert av O. Olsen & Søns Klokkestøperi, Nauen ved Tønsberg. Den største klokken har kristogram på den ene siden, og på den andre siden innskriften «Gud til ære. 1966». Den minste klokken har skip og anker og innskriften: «Oss til frelse. 1966». Opphengt i støpul vest for kirken.

Møbler

6 høyryggede stoler av renessansetype. Rygg og sete trukket med ufarget skinn. To stilkopier av barokkstoler trukket med grønt stoff. − To små bord til særkalker.

Blomstervaser

To blomstervaser, sølv. Koniske med flat fot. Gravert innskrift: «Ytre Sandviken interrimskirke 8 desember 1940. Gave fra Laboremus 8-12-1940». Stpl. 830 S N. H. 17,3 cm. Diam. munningsrand 10,5 cm.

To små, ulike blomstervaser av sølv.

Offerkar

Blokk. Firkantet, av tre, i forhallen.

Diverse

Fat, sølv. Smal opphøyd rand med konsentriske riller. I bunnen kristogram av samme type som på alterkalk a) omgitt av innskriften: «Ytre Sandviken interrimskirke. Fra foreningen ’Kirkepryd’ 2-12-1947-2-12-1957». Stpl. 830 S J. TOSTRUP 1953. Diam. 34,4 cm.

Tekstiler. Gulvtepper, røde, heldekkende, i koret, i skipets østre del og i midtgangen.

Kirkegård

Urnekirkegård på kirkens nord- og vestside. Omgitt av lavt steingjerde. «Naturterreng» med innplantet rhododendron. Ved kirkens nordside står en nonfigurativ skulptur av Eilif J. Michelsen, oppsatt 1976.

Kilder

  1. «Helg over Biskopshavn», Biskopshavn menighetsblad, nr. 38, 1966.

Bilder