Bømlo kirke

Fra Norges Kirker

Gå til: navigasjon, søk
Bømlo kirke
FylkeHordaland fylke
KommuneBømlo kommune
ProstiSunnhordland
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Foto
Videoer
Wikipedia
Webkamera
Laster kart...
Koordinater59.604577,5.210678
FellesrådBømlo kyrkjelege fellesråd
Kirke-id121900601
Soknekatalognr07050802
BygningsgruppeKirke etter kirkeloven (§ 17)
VernestatusIngen


Hans-Emil Lidén


Bømlo nye kirke er tegnet av arkitektene Ole og Arne Halvorsen, Bergen. Den ble innviet 10. april 1960. Kirken ligger i tettbebyggelsen like nord for innerste del av Langevågen.

Innhold

Bygningen

Kirken er orientert nord-sør og har et rektangulært skip med et noe smalere, rettavsluttet kor mot sør. Skipets nordre del rummer en forhall med garderobe, toaletter og oppgang til orgelgalleri. På korets vestside ligger et prestesakristi, på østsiden en menighetsal som sammen med en åpen svalgang i nord forbinder koret med et frittstående tårn. Bygningen er oppført i betong med fem par innvendige veggpilarer som deler skipet inn i seks fag. Utvendig har den slettpussede vegger med en utspringende, profilert gesims under taket som er tekket med rød uglassert tegl.

Innvendig gir taket skipet et visuelt preg av å være treskipet, idet det krager vannrett ut fra skipets langmurer før det stiger og knekker i en femkantet himling over midten av rommet. Himlingen bæres av tverrgående ribber og langsgående lister. Koret har tilsvarende femkantet himling uten uten flankerende utkragninger.

Dører og vinduer

Kirken har en inntrukket, dobbeltfløyet hovedinngang i nord. En foldevegg mot øst danner skillet mellom kor og menighetsal. Skipet har utgang i østvegg til svalgangen. Skipet har fem par vinduer – ett i hvert fag, bortsett fra faget nærmest koret. Vinduene er rektangulære med en noe inntrukket, parallellogramformet overdel. Koret har et tilsvarende vindu i sydgavlen. Et tredelt vindu i nordgavlen gir lys inn til orgelgalleriet Hovedinngangen og alle vinduer er utvendig innrammet av fremspringende, rettkantede betonglister som imiterer sort stein.

Korbuen

Korbuen i skipets fulle bredde gjentar korhimlingens femkantede form.

Gulv

Skip og kor har tregulv. Korets gulv ligger tre trinn over gulvet i skipet. Menighetsalen har tregulv i samme nivå som koret. Forhallen har hellegulv i samme nivå som skipet og hellelagt trapp opp til annen etasje.

Tårn

Tårnet har tre etasjer med klokker i tredje etasje. Det er bygget av betong og krones av en inntrukket, spiss, åttekantet, koppertekket hjelm med kors og kule.

Interiør

Kirkerommet er tradisjonelt utformet med alter og døpefont i koret, prekestol på vestre hjørne mellom kor og skip og orgelgalleri i nord. Alter, døpefont og prekestol er tegnet av arkitekt Halvorsen.

Farger

Lyst gulhvite vegger, hvite veggpilarer, hvite og brune benker, lyst brunt gulv med grønn midtgangsløper og grønt teppegulv i koret. Blå himlinger med hvite ribber og lister.

Glassmaleri

Korets fondvegg har vindu med glassmaleri av Kristi oppstandelse. Svevende Kristus med utbredte armer foran graven. I forgrunnen til venstre engel som peker mot graven. Nede i hjørnet til høyre: To romerske soldater. Bak dem to kvinner foran korset. I bakgrunnen blå stjernehimmel som mørkner oppover og flankeres av to engler på tordenskyer. Over Kristi hode Guds hånd i gullglorie. Blått, rødt, hvitt og gull dominerer bildet. Sign. B. Greve fecit 1959 og G.A. Larsen verksted.

Lys og varme

Elektrisk lys og oppvarming i form av rørovner under benkene og panelovner i koret.

Inventar

Alter

Kassealter med front som skrå noe utad oppover. Alterfronten er panelt med ufargede finérplater som er oppdelt i felter av hvite lister.

Altertavle

Ingen altertavle.

Alterring

Halvsirkelformet. Flat håndlist med hylle for alterkalker båret av tredelte sprosser. Bred, skinntrukket knelepute.

Døpefont

Seks radiært stilte, oppadskrånende, hvitmalte ben som bærer vannrett plate med utskjæring for dåpsfat. Mellom benene er festet ufargede finérplater med dekorasjoner i form av utskårne hvite kors og duer vekselvis i firkantede, fremspringende felt.

Prekestol

Sekskantet. Bygget som fonten med seks radiært skråstilte, hvitmalte ben som bærer stolen. Benene står på en sekskantet bunnplate. Stolens felter mellom benene består av ufargede finérplater dekorert med hvite og forgylte kors. Smal håndlist øverst.

Benker

Rektangulære, hvite vanger. Lukkede finérrygger med hvite lister. Lyseblå benkeputer. Ganger mellom benkene og langveggene som har veggbenker mellom pilarene.

Galleri

Relativt smalt, utkragende galleri som danner fortsettelsen av en ”gallerietasje” over forhallens midtre del. Orgelets piper er plassert inne i gallerietasjen, mens spillepulten står på galleriet. Gallerifronten er lukket med finérplater som deles opp i felter av pålagte hvite glattkantlister.

Orgel

Kirkens orgel er bygget av J.H. Jørgensen orgelbyggeri, Oslo 1958-60 og har fem unitstemmer fordelt på to manual og pedal. Elektrisk overføring. Orgelpipene er plassert i et skap på gallerietasjens østside, mens spillepulten står på galleriets vestside. Noen pyntepiper er plassert på begge sider av vinduet i gallerietasjens fondvegg.

Rituelle kar

Paramenter

Alterduk. Hvit bomull med gjennombrutt bord i hullsøm. Roser i rombeformede felt. Messehagler. a) Vid casulaform. Gullbrokade med rødt silkefôr. Rygg- og forstykke har Y-kors av rødfløyel med gull- og sølvbroderte bladranker. Ryggen har Jesusmonogram i korsmidten. Mrk. Van Poulles Ltd. Purley, Surrey. b) Grønt, tykt linstoff, gult linfôr. Skjoldformet. Forstykket har stolpe konturert med gullbånd, kristogram og kryssende siksakbånd med sirkler i kryssene. Ryggen har tilsvarende utformet kors med korslam i korsmidten.

Lysstell

Klokker

Kirken har to klokker levert av O. Olsen & sønn klokkestøperi, Nauen pr. Tønsberg. Den største klokken har innskriften ”Land land, land, høyr Herrens ord”, og den minste klokken ”Æra vere Gud i det høgste”. Diam. 93 cm og 78 cm.

Nummertavler

Nummertavler av pleksiglass.

Møbler

To brudestoler. Høyryggede, barokk type med gyldenlærs sete og rygg. To lavere ”renessansestoler” med skaitrekk.

Blomstervaser

To vaser. Sølv. Kjegleformet korpus og flat fot. Tre sveifede ”knekter” støtter korpus. På foten gravert innskrift ”Bømlo kyrkje 1949” H. 19.7 cm.

En vase. Sølv. Konisk korpus som nederst er åttekantet. Utladende munningsrand, flat fot. På foten gravert innskrift ”Bømlo kyrkje 1960. Frå Christ. T. Hovland”. Stpl. 830 S. H. 18.8 cm.

Kirkegård

Kirken er omgitt av en kirkegård uten gravminner.

Bilder